Sinustako personal trainer?

Kuntosali Well Gym

Sportyplanner

Luo yksilölliset harjoitusohjelmat, ravinto-ohjelmat, laadukkaat valmennukset ja verkkokurssit.

Sinustako personal trainer?

elo 28, 2023Blogi

Opas Personal Training liiketoiminnan aloittamiseen

Tässä artikkelissa tarjoamme käytännön vinkkejä ja neuvoja, jotka opastavat sinua käynnistämään oman personal training liiketoiminnan.

sportyplanner personal trainer

Personal Training liiketoiminnan ymmärtäminen

Personal training liiketoimintaa voi tehdä monella tavalla. Voit ohjata asiakkaita kuntosalilla, kotonasi, asiakkaan kotona tai etäyhteyden välityksellä – tai ehkä yhdistämällä näitä vaihtoehtoja. Voit keskittyä palvelemaan yhtä asiakasryhmää tai tarjota palveluja laajalle asiakaskunnalle.

Fitness markkinaan tutustuminen ja sen trendien tutkiminen voi auttaa sinua ymmärtämään seuraavia tärkeitä asioita:

Mitkä ovat liiketoiminnan vaatimukset juuri nyt?

Miten hyödyntää omaa erityisosaamista ja mielenkiinnon kohteita?

Mitä liiketoiminnan potentiaalisia osa-alueita et ole ottanut huomioon? Uhat ja mahdollisuudet?

Kuinka paljon voit veloittaa palveluistasi? Kuinka paljon liiketoiminnan aloittaminen maksaa?

sportyplanner personal training

Tunne asiakaskuntasi 

Onko sinulla mielessäsi tietty asiakaskunta, jolle haluat tarjota palveluja? Myytkö osaamistasi netissä etävalmennuksena, tarjoatko henkilökohtaista ohjausta kuntosalilla tai valmennatko crossfit ryhmiä? Voit markkinoida palvelujasi esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla, joilla voit saada nopeasti paljonkin näkyvyyttä, sähköpostisuorilla, Google Ads mainonnalla ja tietysti omilla nettisivuillasi. Voit hyödyntää perinteisiä mainonnan muotoja esimerkiksi esitteiden, flyereiden ja ilmoitustaulujen muodossa. Me suosittelemme keskittämään tekemisen digitaaliseen mainontaan, jolla voit saada tehokkaasti vaikuttavia tuloksia.

Kenelle myyt palveluja? 

Tarjoatko henkilökohtaista valmennusta vai onko tarkoituksesi myydä verkkovalmennuksia, kursseja ja ohjelmia netissä? Molemmissa on puolensa ja voit ehkä kokeilla molempia jotta tiedät mikä itsellesi parhaiten sopii.

Digitaalinen personal training ohjelmisto helpottaa molemmissa tapauksissa työtäsi ja mahdollistaa valmentamisen etänä. Sportyplanner ohjelmisto tarjoaa alustan oman kuva- ja video sisällön tuottamiseen, sekä laajan valikoiman valmiita videoituja liikkeitä, joista voit rakentaa harjoitusohjelmia. Aloittelevan Personal Trainerin tueksi palvelussa on paljon valmiita harjoitusohjelmia, joita voi käyttää sellaisenaan tai muokata ohjelmia tarpeisiin sopivaksi.

Mitä paremmin tunnet kohderyhmäsi, sitä paremmin voit tarjota juuri heille kohdennettua palvelua.

Palvelujen hinnoittelu

Personal training palvelujen hintaan vaikuttaa moni asia, kuten sijainti missä palveluja tarjoat, kenelle palveluja tarjoat ja minkälaista palvelukokonaisuutta myyt. 

Suuremmissa kaupungeissa, joissa asiakaskunta on laajempi, voit ehkä laskuttaa palveluista enemmän. Toisaalta maksat ehkä itsekin enemmän esimerkiksi vuokrasta, kuntosalin käyttöoikeudesta ja matkakustannuksista.

Mieti haluatko keskittyä henkilökohtaiseen kasvokkain tapahtuvaan valmentamiseen ja luoda pitkäkestoisia asiakassuhteita, tai hybridivalmentamiseen, jolloin valmennat massoja virtuaalisesti. Molemmissa on puolensa ja molemmista voit rakentaa itsellesi kannattavaa tulovirtaa. 

personal training learning

Miten kouluttautua personal traineriksi?
Liikunta-alan koulutus vai personal training sertifikaatti

Monella personal trainerilla on liikunta-alan koulutus, esimerkiksi liikunnanohjaaja, fysioterapeutti, oppilaitoksen tai yksityisen yrityksen järjestämä personal training koulutus. Kannattaako sitten kouluttautua oppilaitoksessa vai hankkia nopeasti personal trainer koulutus yksityiseltä palveluntarjoajalta – riippuu sinusta itsestäsi ja tavoitteistasi kuinka paljon ja syvällistä tietoa haluat saada liikunta-alasta. 

Tarvitseeko Suomessa sertifioida liikunta-alan osaamistaan?
Kuka tahansa voi Suomessa aloittaa valmentamisen, hyvässä ja pahassa. Kouluttautumalla voit markkinoida itseäsi osaavana ja turvallisena liikunta-alan ammattilaisena. Liikunta-alan koulutuksia järjestää moni koulutustaho alemman- ja ylemmän asteen ammattikouluista korkeakouluihin sekä Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellinen tiedekunta.

Mieti mikä oma erityisosaaminen voisi tuoda lisäarvoa palvelutarjontaasi ja kouluttaudu tarvittaessa lisää.

Liiketoimintasuunnitelman luominen

Hyvä liiketoimintasuunnitelma on tärkeä jokaiselle yrittäjälle, se onkin koko yritystoiminnan perusta. Suunnitelma ohjaa sinua lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteiden saavuttamisessa – sekä avaa liiketoimintasi sisällön kokonaisuudessaan myös sinulle itsellesi. Voit aina myöhemmin palata suunnitelmaasi ja täydentää sitä yrityksesi toiminnan edistyessä.

Mikä liiketoimintasuunnitelma on?
Liiketoimintasuunnitelma on dokumentti, jossa kerrotaan mitä yrityksesi tekee, mitä palveluja se tarjoaa, mitä asioita yritys tavoittelee ja minkä ajan sisällä, sekä selittää kuinka tavoitteet pyritään saavuttamaan.

Liiketoimintasuunnitelman tulee olla tarkka ja kuvata selkeästi kaikki asiat, jotka sinun ja mahdollisten muiden tulee tietää yrityksestä. Sinun tulee miettiä ensimmäisen vuoden toimenpiteet, sekä seuraavat kolmen ja viiden vuoden tavoitteet yritystoiminnalle.

personal trainer_studing

Mitä liiketoimintasuunnitelman tulee sisältää?

 • Tiivistelmä
  Tämä on liiketoimintasuunnitelman ensimmäinen sivu, jossa kuvaat yrityksesi tavoitteet ja palvelut. Tiivistelmä on oikeastaan sinun hissipuheesi yrityksen toiminnasta.
 • Yrityskuvaus
  Kirjoita kuvaus personal training liiketoiminnastasi. Liitä yrityksen nimi, sijainti, sekä mahdollisesti kaikki yrityksessä mukana olevien henkilötiedot. Jos yrityksessä on mukana muita henkilöitä, lisää kaikkien taustat, taidot ja titteli. Lisää tarvittaessa heidän prosentuaalinen omistuksensa yrityksessä ja heidän osallistumisensa sisältö. Kuvaa mahdollisimman tarkasti myös kuinka yritys toimii. Tämä auttaa ymmärtämään seuraavien sivujen sisältöä tavoitteista, palveluista ja suunnitelmista.
 • Liiketoiminnan tavoitteet
  Avaa selkeästi tavoitteesi, mitä haluat saavuttaa, niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Tässä kohtaa voit myös ilmaista mikäli olet hakemassa sijoittajaa tai lainaa, sekä kuvata kuinka lainat auttavat yrityksesi kasvussa ja auttavat saavuttamaan kasvun tavoitteet.
 • Tuotteet ja palvelut
  Tee lista personal training palveluista ja tuotteista joita aiot tarjota. Palveluiden ja tuotteiden lisäksi tämän osion tulisi sisältää seuraavat asiat:
  1. Kuinka tuote tai palvelu toimii
  2. Hinnasto
  3. Kohdemarkkina
  4. Myyntistrategia
 • Markkinointitutkimus
  Kerro tässä kohtaa markkinasta tällä hetkellä, mihin oma yrityksesi sijoittuu markkinassa, mainitse kilpailijat sekä kuinka yrityksesi aikoo erottua kilpailijoista.
 • Markkinointi- ja myyntisuunnitelma
  Myyntisuunnitelma kuvaa kuinka yritystäsi markkinoidaan, kuinka aiot sitouttaa asiakkaat pitkäkestoiseen asiakassuhteeseen sekä kuinka asiakkaat palaavat ostamaan palveluja. Kerromme lisää markkinoinnista seuraavassa kappaleessa.
 • Rahoitusanalyysi
  Jos vasta aloittelet yritystoimintaa, sinulla ei varmaankaan ole vielä paljon raportoitavaa tähän kappaleeseen. Mikäli olet perustanut personal training yrityksen jo aikaisemmin, tässä kohtaa sinun tulee kertoa aiemmat tulot, voitot ja tappiot, tiliotteet, kassavirtalaskelma josta näkee miten raha tulee sisään yritykseen ja virtaa siitä pois. 
 • Taloudelliset ennusteet
  Kuvaa kuinka yrityksesi tulee tuottamaan tarpeeksi voittoa kulujen ja mahdollisten lainojen maksuun sekä kuinka ansaitset tuottoa. Tarjoa arviot kuukausi ja qvartaali myynneistä, kuluista ja voitoista arvioituna ainakin seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Kerro kuinka paljon aiot maksaa itsellesi palkkaa ja onko sinulla suunnitelma palkkakehityksestä. 
 • Lisätiedot/Liitteet
  Tähän kohtaan voit laittaa mitä tahansa muuta tärkeää tietoa, lisenssit, varuste lainat ja liisaukset, luvat, tiliotteet, henkilökohtaiset todistukset, ansioluettelot ja yrityksen luottohistoria. 

 

tikkataulu personal trainer

Yrityksen markkinointi
Miten ja mistä aiot saada asiakkaita?

Markkinointi on elintärkeää asiakkaiden huomion kiinnittämiseksi ja ylipäätään siksi että voit elättää itsesi ja mahdollisen perheesi personal training ammatilla.

Markkinointi voi näyttää valtavan suurelta kakulta sisältäen digitaalisen mainonnan muun muassa sosiaalisen median kanavat ja sähköpostimarkkinoinnin, mainonnan perinteisissä medioissa sekä tietysti omien nettisivujesi päivittämisen. Sinun kannattaa jakaa markkinointitoimenpiteet pienempiin osiin ja opetella yksi uusi asia kerrallaan, jotta uusien kokonaisuuksien sisäistäminen käy helpommin. Näin pääset helpoiten alkuun. Muista myös että kaikkea ei kannata tehdä itse, voit myös ostaa palveluja – varsinkin sellaisia joiden tekemisen koet itse liian haastavaksi.

Jatkuvan uusasiakasvirran varmistamiseksi tärkeintä kuitenkin on että teet markkinointitoimenpiteitä personal training valmennusten lisäksi. Sinun täytyy kuulua ja näkyä, jotta tulevat asiakkaasi kuulevat ja näkevät sinut. Siksi onkin tärkeää jo alkuvaiheessa osoittaa tietty työaika markkinoinnin tekemiseen.

Miltä brändisi näyttää ja tuntuu?

Mieti tarkasti yrityksesi nimi, logo ja tunnuslause tai ydinviesti.

Tämän viestin tulee olla yhtenevä ja vahva, jaat sitä kaikissa medioissa, joten esimerkiksi logon tulee skaalautua hyvin pienestä suureen kokoon.

Sosiaalinen media

Perusta sosiaalisen median tilit haluamillesi alustoille – sinne missä potentiaaliset asiakkaasi viettävät aikaa. Ei haittaa vaikka sinulla ei olisi hirveästi postattavaa ensimmäisten kuukausien aikana. Voit aloittaa vaikka kertomalla itsestäsi ja matkastasi personal traineriksi.

Sosiaalisen median yritystilien luominen luo uskottavuutta brändillesi ja antaa asiakkaillesi kanavan ottaa sinuun yhteyttä.

Sähköpostimarkkinointi

Tiesitkö että sähköpostimarkkinointi tarjoaa parhaan sijoitetun markkinoinnin tuottoprosentin verrattuna sisältömarkkinointiin? Siksi onkin tärkeää luoda sähköpostimarkkinointistrategia, joka voi yksinkertaisimmillaan sisältää yhden sähköpostiviestin kerran kuukaudessa olemassa oleville ja potentiaalisille asiakkaille.
 

Nettisivut

Nettisivujen olemassaolo vahvistaa yrityksesi uskottavuutta. Nettisivuilla kerrot yrityksesi tarinan, esittelet itsesi sekä kerrot yrityksen tarjoamista palveluista, annat asiakkaille yhteystietosi ja suoran kanavan yhteydenotoille, sekä ajanvarauskalenterin valmennusajan varaamista varten.

pt ja asiakas

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen on iso asia ja siihen liittyen on tiettyjä pakollisia velvollisuuksia, jotka sinun tulee hoitaa. 

Pankkitili

Avaa yrityksellesi oma pankkitili, johon ohjaat kaikki yritystoiminnasta tulevat tulot ja menot.

Rekisteröi yrityksesti

Rekisteröi yrityksesi yrityksesi Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin. Voit myös halutessasi aloittaa yritystoiminnan kevytyrittäjänä, tähän löytyy monia palveluntarjoajia googlaamalla.

Jos olet yksityishenkilö, voit perustaa toiminimen tai aloittaa yritystoiminnan OmaVerossa. Saat Y-tunnuksen ja voit ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin eli arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Vakuutukset

Päätoimisena yrittäjänä sinun tulee vakuuttaa itsesi eli ottaa YEL yrittäjän eläkevakuutus – tämä on pakollinen vakuutus. YEL turvaa paitsi eläkkeesi (toki voit miettiä myös muita sijoituskohteita eläkettä silmällä pitäen), se vaikuttaa useiden etuuksien suuruuteen: sairauspäiväraha, äitiys- ja vanhempainpäiväraha, työttömyysajan ansiosidonnainen päiväraha, työkyvyttömyyseläke/kuntoutustuki jne. 

Aloita matka kohti yrittäjyyttä

Yrityksen perustaminen vaatii paljon perusteellista suunnittelua. On suuri asia hypätä kohti tuntematonta. Hyvällä suunnitelmalla voit tehdä unelmasta totta ja aloittaa menestyksekkään yritystoiminnan.

Toivomme sinulle onnea yrittäjyyteen.

strong personal trainer woman

Saatat pitää myös näistä

Taukojumppaa oppitunneille

Taukojumppaa oppitunneille

Tauota oppitunteja tehokkaasti Breeik taukojumppilla Taukojumppa on tehokas tapa piristää oppituntien välillä istumisesta kangistunutta kehoa ja mieltä. Liikunnan...

lue lisää